Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia - Anunţuri UAB
 
NOAPTEA CERCETĂTORILOR EUROPENI LA UAB - 29 septembrie 2017

 

NOAPTEA CERCETĂTORILOR EUROPENI LA UAB 

Locaţie: curtea Palatului Apor

Data 29 septembrie 2017, ora 16.00

 Se apropie Noaptea Cercetătorilor Europeni, un proiect esențial pentru educația noilor generații.Cercetătorii invită publicul să pășească în universul științific la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2017. Evenimentele vor avea loc vineri, 29 septembrie, în aproximativ 300 de orașe europene. În România, centrele orașelor Alba Iulia, Arad, Bârlad, Bacău, Brașov, București, Constanța, Cugir, Deva, Hunedoara, Galați, Oradea, Ploiești, Sibiu, Suceava, Tulcea și Zalău vor fi transformate în laboratoare de știință unde vor avea loc experimente inedite, prezentări interactive, activități educative pentru copii, concursuri și multe alte activități care vor îmbina știința cu învățarea distractivă. Dacă ești mic ia-i pe cei mari, iar dacă ești mare adu-i pe cei mici. Nimeni nu trebuie să rateze momentul în care cercetătorii scot din laboratoare cele mai noi descoperiri, invenții și proiecte pentru a le prezenta publicului de toate vârstele. Te vor întâmpina cu demonstrații fascinante și concursuri de testare a creativității în universul științific.Fie că ești pasionat de astronomie, biologie, chimie, inginerie sau antropologie vei găsi la Noaptea Cercetătorilor Europeni cel puțin un stand care te va fascina. Vino să îți hrănești pasiunea și să descoperi lucruri noi. Nu contează vârsta atunci când știința are încă o mulțime de taine care așteaptă să fie scoase la lumină. Noaptea Cercetătorilor Europeni face parte din seria de evenimente finanțate de către Comisia Europeană prin Programul Cadru de Cercetare și Inovare H2020, acțiunile Marie Sklodowska-Curie(MSCA) și își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.Prima ediție a avut loc în 2005, iar de atunci și până în prezent evenimentul a atras peste 1,1 milioane de vizitatori. Noaptea Cercetătorilor oferă oamenilor de știință posibilitatea de a se conecta cu publicul, iar publicului oportunitatea de a descoperi lumea științei și oamenii din spatele experimentelor inedite.Proiectul se adresează minților curioase, de la entuziaști la sceptici, oferind o gamă largă de activități științifice și educaționale. Ediția din 2016 a atras peste 35.000 de vizitatori în România. Pe termen lung evenimentul atrage noile generații către munca de cercetare și activare profesională în acest domeniu, în interiorul Uniunii Europene și crește respectul publicului larg față de munca nevăzută a cercetătorilor.Programul detaliat pentru fiecare oraș în parte va fi publicat pe www.noapteacercetatorilor.eu. 

 

ACTIVITĂȚI ÎN CADRUL UAB


1. Departamentul de Istorie, Arheologie şi Muzeologie

Evenimentul cuprinde următoarele activităţi:

-  arheologie medievală experimentală: reconstituirea unei bucătării şi a unei taverne din epoca medievală cu replici după artefacte medievale; reconstituiri de reţete medievale pentru a fi gustate de publicul prezent la eveniment;

- expoziţie cu artefacte arheologice autentice reprezentând ceramica de uz casnic şi vesela utilizată în procesul de preparare şi depozitare a hranei;

- informaţii privind alimentaţia specifică epocii medievale prezentate publicului pe panouri informative şi filmuleţe cu reconstituiri din epocă prezentate pe un ecran LCD de mari dimensiuni;

- prezentări de costume de epocă medievală specifice zonei urbane şi rurale din Transilvania;

Vă aşteptăm alături de noi, să experimentaţi un strop de gust din viaţa cotidiană specifică evului mediu transilvănean.

 

2. Departamentul de informatică

            Va prezenta publicului robotul „Jenny 5",  care a fost  dezvoltat în cadrul cursului de Roboți Inteligenți de la Facultatea de Științe Exacte și Inginerești, Universitatea „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.

 Jenny 5 este un robot aproape humanoid care va putea fi folosit pentru cercetare dar și ca ajutor în casă, curte sau grădină.

Jenny 5 a fost inspirat din filmul Scurt Circuit (din 1986), care l-a avut ca protagonist pe robotul Johnny 5.

Jenny 5 este foarte ușor de construit folosind unelte și materiale disponibile în magazinele destinate publicului larg (profile de aluminiu, mașină de găurit, imprimantă 3D, Arduino, motoare pas cu pas, senzori etc.).

Jenny 5 are o platformă mobilă cu șenile, un picior pliabil, 2 brațe cu 6 grade de libertate fiecare, un cap și un LIDAR.

Toate sursele necesare construirii robotului se găsesc la adresa: jenny5.org

Jenny 5 va putea fi folosit într-o mare varietate de scenarii: curățenie (camera, masa, baie etc.), preparare mâncare, supraveghere, cules fructe, operațiuni de căutare / salvare etc.

 

3. Universitatea „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii

Prezentare aplicație "Cultaround"

Aplicaţia își propune sa faciliteze accesul la cultură, artă, istorie - prin intermediul tehnologiei, anulând distanțele şi alte posibile bariere dintre operă/informație și pasionat/interesat. Muzeul Naţional al Unirii din Alba-Iulia îşi va „expune", astfel, cele mai importante lucrări, transformând Cetatea Alba Carolina într-o posibilă galerie sau un inedit muzeu de artă.

 

Anunt publicat de Evenimente UAB
Data publicarii: 2017-09-21,20:27:41Data expirarii: 2017-10-09,20:27:41